Почивки Йордания

Йордания
Йордания, е държава в Близкия изток. Граничи със Сирия на север, с Ирак на североизток, със Саудитска Арабия на изток и юг, и с Израел и Западния бряг на запад. Заедно с Израел има граници по брега на залива Акаба и на Мъртво море.
По-голямата част от територията на старната е заета от пустини. Само земите в западната част на страната, където падат дъждове, могат да се използват за отглеждане на земеделски култури.
Град Петра, е едно от най-привлекателните и известни места, не само за археолозите, но  е и основната туристическа атракция на Йордания. Макар да е разположен в сърцето на пустинята, той е бил населен още от 1 200 г. пр.Хр.

Накратко

Официално наименование :Хашемитско кралство Йордания
Административно деление :12 мухафазата ( провинции )
Столица :Аман
Език :арабски
Парична единица :йордански динар
Религия :мюсюлмани 92 %, християни 6 %
Най-големи градове :Аз-Зарка, Ирбид, Акаба
Най-висока планина :Джабал аш-Шарах
Най-дълги реки :Йордан и притокът му Ярмук
Летища :Аман, Аз-Зарка, Акаба

Статистика

Площ :89 213 км2
Население :5,63 млн.жители ( 2006 )
Гъстота на населението :63 жит./км2
Най-висок връх :Джабал Рам ( 1 734 м )
Най-ниска точка :бръгът на Мъртво море - 413 метра под морското равнище.

История

В продължение на няколко века Йордания е колониално владение.От получаването на независимостта си кралството прави усилия за поддържането на мира, най-вече в Близкия изток.
Нито една друга държава в света не е била толкова дълго по чужда власт, колкото тази малка страна, разположена на границата между Изтока и Запада.Територията й последователно е завземата от израелити, гърци, римляни, перси, византийци, араби ( Имеядския и Абасидския халифат ), а през XVI в. от Османската империя. По време на първата световна война Хюсеин иби Али, емир на Мека и крал на Хиджаз, се бие на страната на англичаните срещу турците, които по това време владеят Йордания.Хюсеин е твърдо убеден, че с британска помощ ще успее да обедини племената в своята страна и след това ще може да установи властта си над арабския свят.
Територията, създадена през 1920 г. под името Транс Йордания, всъщност се намира под контрола на Великобритания. Едва през 1946 г. синът на Хюсеин - Абдулла - става крал на суверенна държава.Основаването на автономната държава Израел ( през 1948 г. ) води до избухването на Първата арабско-израелска война, когато арабските армии нападат новата държава. ТрансЙордания контролира западния бряг на р.Йордан и Източен Йерусалим. След подписването на примирие през 1949 г. тя променя името си на Йордания.
Внукът на Абдулла - Хюсеин - поема държавната власт едва на седемнадесет години, започвайки бляскава политическа кариера. Фигурата на новия водач, който оживява след многобройни атентати, става почти легендарна. Не бива да се забравя фактът, че над половината от населението на Йордания е съставено от палестинци, което често води до конфликтни ситуации в района. Преди да умре, Хюсеин І посочва за свой наследник на трона най-големия си син - Абдулла.

Кралството на бедуините

В далечното минало Хашемитската и Саудитската династии воюват за властта над Арабския полуостров.След поражението си Хашемитската династия е принудена да се задоволи с територията на Йордания. Сега тази страна играе ролята на буфер от политическа и географска гледна точка.
Йордания е разположена на изток от Израел и автономните палестински територии.Тя заема източната част на един огромен риф и се простира покрай източния бряг на река Йордан. Западната част на страната е заета от пустинно плато и планински вериги от библейските земи Моаб, Едом и Амон.
Планинските райони на места надминават 1 700 м височина, докато долината на река Йордан е тектонична депресия, която достига 400 м под морското равнище. Земите по брега на Йордан се смятат за най-плодородни, въпреки че валежите са обилни и в планините.Долината на Йордан е икономическият център на малкото кралство.По-нататък - на изток - се простират пустинните райони на Йордания.Въпреки че климатът тук е необичайно горещ и сух, номадските племена на бедуините използват тези земи за пасища.
Йордания изпитва затруднения заради малобройните си реки и недостатъчните водни резерви.Единствената река е Йордан, а единственото езеро - соленото Мъртво море. На югозападния бряг на Йордания се намира курортът Акаба.
Йордания е арабско кралство. На юг в близост до град Акаба се намира най-високата точка на страната - връх Рам. На Североизток се простира част от Сирийската пустиня. На запад е разположена Йорданската долина, в която тече река Йордан - свещена за християните. Туризмът е основен източник на доходи в Йордания, най-посещаваната забележителност е древния град Петра - столица на набатеите и гробницата, която се намира там - "Съкровищницата на фараона". Столицата на Йордания - Аман е на повече от 8000 години, наричат го Белият град, защото има много ниски къщи, построени от бял камък, тя също представлява интерес за туристите с римския театър, църквите и дворците. 
 
Население и език
Йорданците са араби с изключение на няколко малки общности черкези, арменци и кюрди, възприели арабската култура. Официалният език е арабски, но английският е широко използван в търговията и администрацията. Около 70% от населението на Йордания е градско. По-малко от 6% от селското население е номадско или полуномадско. Повечето жители обитават райони, където валежите правят възможно земеделието. Около 1,7 милиона души, регистрирани като палестински бежанци живеят в Йордания, повечето от тях с местно гражданство.

Празници
Националният празник е на 25 май – Ден на независимостта от британско управление. Всяка година във втория петък от април се провежда Ултра маратонът на Мъртво море в Аман, известен с изтощителния си маршрут и преминаването от над- в подморско равнище, но и с крайната си цел – благотворителност за лечението на стотици пациенти с неврологични заболявания. В известната с религиозната си толерантност Йордания Великден и Рождество Христово са официални празници, въпреки че почти цялото население изповядва исляма, а по време на едномесечния Рамадан през лятото уважението към мюсюлманската храна и обичаи е всеобщо.
 
Кухня
Подобно на всяка друга страна в Близкия изток, Йордания може да се похвали с удивително кулинарно многообразие и богатство. Тя се е формирала в продължение на хилядолетия. Съчетава огромно разнообразие от вкусове и аромати, комбинирани по най-различен начин. Въпреки че Йордания е арабска страна, местната кухня е изключително силно повлияна от южно-европейските традиции в приготвянето на храна. Съчетанието на средиземноморска свежест и силни аромати, типични за арабските страни са превърнали Йордания в една от държавите с най-вкусна кухня в света. Нормално денят на местните жители, подобно на повечето южняшки народи, започва с лека закуска, която най-често се състои от тестени изделия – ароматни хлебчета, кифлички, питки и други. Те се поднасят с мляко, сирене, сушени плодове и разбира се най-популярната йорданска напитка, кафето. Обядът е най-обилното хранене за деня. Започва с мезе – леко предястие, което има за цел да отвори апетита. То може да се състои от лека салата, маслини, зеленчуково пюре, сирене или дори месо. Именно по обяд се разгръща в пълната си прелест цялото кулинарно богатство на тази арабска страна. След мезето се пристъпва към основното хранене. На трапезата често присъстват домати, чушки, пиперки, маслини, краставици, патладжани, картофи, магданоз, лук, чесън и какво ли още не. Зеленчуците винаги се подправят обилно със зехтин и множество различни билки и подправки. Месото най-често е овче, пилешко, козе и по-рядко риба. Тъй като местните жители са предимно мюсюлмани свинското не е популярно. Едно от ястията, които най-често присъстват на масата в Йордания се нарича ”мансаф” и представлява месо, сготвено със сушено и ферментирало кисело мляко. Ястието се слави с добрите си вкусови качества. За десерт често се поднасят фурми, пресни плодове, както и огромно разнообразие от сладкиши. Местните жители се славят като същински виртуози в приготвянето на сладки, кексове, баклава и други сладкиши. Към десертите много често се прибавят ядки в големи количества. За разлика от средиземноморските страни където вечерята е най-обилното хранене за деня и продължава доста дълго, тук в Йордания вечерята е най-лекото ядене за деня. Вечеря се рано и в малки количества. Най-често се хапват зеленчуци, салати и зеленчукови пюрета.
 
Сувенири и подаръци
Какво да донесе от Йордания? бутилки с цветен пясък, тъкани постелки,Бедуин бижута, изработени от черен сребро, изделия от Хеврон стъкло, животински фигури, издълбани от камък, древни мечове, маслиново дърво фигурки, козметика на основата на подаръците от Мъртво море (сол, черен, вода), златни бижута, порцеланови фигурки, антики, керамиката посуда, текстил с традиционната бродерия; подправки, сладки, кафе, ядки. В Йордания, можете да си купите лечебна кал от Мъртво море за $ 7 / 500гр, подправки -. $ 1, всички видове фигури - от $ 3,5.
 
Работно време на магазините
За килими препоръчително да отидете в градаМадаба, а за златни бижута - в централната част на Аман (там е една четвърт злато). Купете продукти на известни марки може да бъде в по-големите универсални магазини Аман - Cozmo, Нуман Мол, Йордания Мол, Safeway, Plaza хипермаркета. Има безмитните магазини: един такъв магазин ще намерите на летището и още няколко - в граничните райони с Палестина.
 
Посолство
Посолство на Република България в Йордания Адрес: Um Uthaina, 7, Al Mоsel Str., 11195 Amman, P.O.Box 950578 Тел.: +962 6 5529391; +9626 5539392 Факс: +962 6 5539393 Дежурни телефони в извънработно време: +962 6 5529391 Работно време: Нд - Чт, 8.00 - 15.30 ч. E-mail: Embassy.Amman@mfa.bg Website: www.site.mfa.bg/embassies/jordan Консулска служба Телефон: +96265539392 Факс: +962 6 552 93 93; Работно време: Нд-Пон; Ср-Чт, 9.00 – 12.00 ч. E-mail: Consulate.Amman@mfa.bg