Почивки Египет

Египет

Египет е мечта за всеки пътешественик. Суровите пирамиди, победили времето, покритите с пясък гробници на древни фараони и ослепителните храмове поразяват всеки, докоснал се до тях. Посетете Долината на царете в Луксор, където е открита гробницата на Тутанкамон, и разгледайте блестящите находки в Египетския музей в Кайро. Слезте от лодката на Нил, за да посетите Дендара, Едфу или някой от другите крайбрежни храмове, прекосете езерото Насър, за да видите шедьовъра на Рамзес II в Абу Симбел, или се разходете в пустинята, за да откриете следи от римски търговски пунктове. Никога не се знае - камилата ви може да се натъкне на още една находка, тъй като именно по този начин са направени много от предишните открития. 
Но не всичко е исторически съкровища и туристически атракции. Огромните пустинни територии са рай за приключения с високопроходими автомобили или АТВ-та, кораловите рифове и разноцветния морски живот в дълбините на Червено море са незабравима атракция за гмуркачите, а круизите по река Нил, предлагат по нещо за всеки пътешественик. Любителите на плажовете се отправят към Синайския полуостров, в Шарм Ел Шейх, или крайбрежието на Червено море, в Хургада, за да се попекат на слънце, а почитателите на археологията ще се забавляват в храмовия комплекс в Карнак.
Кайро е мегаполис, който не може да пропуснете. Пълен с извисяващи се минарета, средновековни училища и джамии - едни от най-великите архитектурни образци на средновековния ислям. В същото време местните християни в Египет, коптите, продължават своите традиции, които в много отношения - като например църковния литургичен език и традиционния календар - се свързват с времената на фараоните. Докоснете се до историята в ранните църкви в Кайро и в отдалечените манастири в Синайския полуостров.
В същото време оазисът Сива, със своите горещи извори и южният град Асуан предлагат частица от бавното темпо на провинцията. От това да наблюдавате изгрева на слънцето или блестящия хоризонт на залеза.
С толкова много неща за гледане и правене, Египет предлага на посетителите възможност за почивка, която съчетава култура, приключения и релакс в рамките на едно единствено пътуване.

 

Египет накратко

Flag of EgyptСъвременният Египет е независима държава от 1922 г.. Тя е разположена на два континента - в североизточната част на Африка и на Синайския полуостров в Западна Азия (Близкия изток). Страната граничи със Средиземно море на север и със Суецкия залив и Червено море на изток, с Либия на запад, с палестинската територия (ивицата Газа) и Израел на североизток и със Судан на юг. Египет има общи морски граници с Кипър, Турция и Гърция в Средиземно море, както и с Йордания и Саудитска Арабия в Червено море.

Арабска република Египет, както е официалното ѝ име, обхваща площ от 1,010 млн. km² (29-ти в света), което е около два пъти повече от територията на Франция. Характерно за нея е, че 99% от населението живее на 5% от тази територия, където се намират почти 100% от водните ресурси на страната. Големи територии, основно пустинните райони на Източна Сахара, са много слабо населени. Населението е съсредоточено основно в долината и делтата на река Нил, бреговете на Средиземно море и северните крайбрежни райони на Червено море. От основно значение за почти 90 млн човека, река Нил носи храна и препитание за Египет и е може би най-жизненоважната река в света. Само около 6-7 % от територията на страната е населена. 

Coat of arms of Egypt
 

Със своите 102,2 млн. жители (14-та в света) Египет е най-многолюдната държава в арабския свят. Столица и най-голям град е Кайро (21 млн жители). Официалният език е съвременен стандартен арабски, като разговорният език е египетско-арабският диалект (масри).

Египет има най-многобройното мюсюлманско население в арабския свят. Около 88 % от населението са мюсюлмани сунити, а останалите 12 % са християни копти. Ислямът е държавна религия и контролира много аспекти на обществения живот.


 

 

География и население

Египет е разположен в североизточната част на Африка. Има население от 78 887 007 души, съсредоточено предимно край коритото на река Нил. Счита се, че Египет е населяван от хора от преди повече от 250 000 години. На юг достига пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове. По-голямата част от територията на Египет е заета от пустинята Сахара. Единствено северния бряг и делтата на река Нил са покрити от плодородни равнини. Страната се разделя на 4 области, Горен Египет, Среден Египет, Долен Египет и Нубия. Населението на Египет към момента превишава 100 млн. души, като ежегодно нараства с 1.3 млн. В Kайро в момента живеят около 21 млн. души, което е съизмеримо с населението на цялата страна през 50-те години на 20 век. Арабизираните потомци на древните египтяни са 99% от населението. Към етническите малцинства се отнасят нубийците, бедуините и други племена. 80% от населението са фелахи.


История:
Египет е страна на древна цивилизация с история от над 5000 години. Най-известни са трите пирамиди в Гиза, Сфинкса, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел. За повече от 3 хилядолетия Египет е център на най-развитата култура. Страната е известна с богатствата си на археологически находки. През 5 век пр. Хр. Херодот е написал за Египет следното: „
Никъде по света няма такива удивителни неща...нито дори в отвъдния свят могат да се намерят такива неща с неизразимо величие” – от тогава малко неща са се променили. Сфинксът, Нил, древният Луксор, пирамидите – Египетският кръгозор прелива от слава.
Името Египет произлиза от гръцки и се произнася Египтос. През XXVIII-XXIII век пр.н.е.се формира древно-египетската цивилизация. Израз на единството на Древния Египет е властта на фараоните – могъщи и неограничени властелини на цялата страна. Фараонът бил глава на култа към всички богове в Древния Египет, като самият той е бил считан за бог. Не само паметниците на Фараоните са тези, които привличат пътуващите в тази страна много преди раждането на Христос, изключително привлекателно е наследството на Гърци, Римляни и първите християни, както и изобилието от архитектура и изкуство, натрупано от последователните Ислямски династии в продължение на векове.

Език:
Разговорния език в Египет е един от арабските диалекти, а официалния – т.нар. “висок” арабски. Пише се от дясно на ляво. Цифрите се пишат и четат от ляво на дясно. мАрхаба - здрасти, шУкран - благодаря, ла шУкран - не, благодаря, салЯм - довиждане, мАя = вода, Айза мАя = искам вода.

Религия:
90% мюсюлмани и под 10% – копти, изповядващи християнството.

Климат:
Tропичен, сух. Кайро и се радва на топъл, субтропичен климат с високи температури през цялата година. Дневните летни температури са
изключително високи, особено между май и септември. Средните дневни температури през юни и юли са 34 °C, но лесно могат да достигнат 40 – 45 °C. Заради сухия климат, разликите между дневни и нощни температури са значителни – между 10 и 15 °C.Часова разлика:
Часовата разлика между България и Египет е + 1 час.