Тунис

Тунис - pic$1
Научете повече
Тунис е най-малката държава в Северна Африка и района на Магреб. Тунис е разположен между Алжир и Либия и граничи със Средиземно море. Страната има обща морска граница с Италия.

Площта на Тунис е 163 610 км²; това я прави около две трети от размера на Обединеното кралство или малко по-голяма от американския щат Джорджия.

Пейзажът на Тунис е планински в северозападната част, където се намират източните подножия на Атласките планини. В рамките на планинската верига се намира Джебел ех Шамби с височина 1544 м, най-високата точка в страната. По-нататък на изток, по протежение на източното средиземноморско крайбрежие на Тунис, се намира широка крайбрежна равнина, известна като Тунизийския сахел; районът е известен с отглеждането на маслини. На юг е разположена гореща и суха централна равнина, полусухата област се слива със Сахара.

Населението на Тунис е 11,7 млн. души (през 2020 г.); столицата и най-големият град е Тунис. Говорените езици са арабски (официален) и френски; английски и други езици в туристическите райони. Официална религия е ислямът.